Kdaj se odločiti za abstraktne nalepke?

Marsikdo se navdušuje nad nalepkami s podobo ptic, dreves in drugih »naravnih« podob, ki jih srečamo v svoji okolici, abstraktne stenske nalepke pa gotovo niso za vsakogar. Zakaj ne? Abstraktne podobe moraš najprej imeti rad in se znati zatopiti v njihove črte in krivulje, poleg tega pa moraš imeti za njihovo namestitev še primerno opremljeno stanovanje. Abstraktne dekorativne nalepke se podajo predvsem v sodobno opremljena domovanja, kjer lahko odlično dopolnijo že izbrani stil. Zlasti takrat, ko je ta minimalističen, lahko vnesejo vanj nekaj igrivosti in popestritve.

Moderne abstraktne stenske nalepke

Abstraktne dekorativne nalepke imajo lahko podobo, ki je ne more nihče razvozlati, ali pa geometrijski liki, črke, številke in napisi tvorijo večjo, dobro znano podobo. Največkrat so abstraktne stenske nalepke enobarvne, lahko pa kombiniramo tudi odtenke in različne barve. In včasih so resnično lahko povsem preproste: tudi del stene, prekrit s pikami različnih barv ali črnimi šestkotniki je lahko videti izjemno zanimivo.

Abstraktne dekorativne nalepke se pogosto poigravajo z nami. Nekdo ob opazovanju vzorcev, likov in krivulj vidi eno podobo, spet drugi pa drugo. In prav to je najboljše – da lahko vsakdo vidi nekaj svojega in se tako povsem prepusti svoji domišljiji.

  • Abstraktna nalepka - Šestkotniki

Abstraktne podobe pa lahko sestavljajo tudi vsakdanje upodobitve. Tako je lahko nalepka v kuhinji, ki obroblja kuhinjski pult, na daleč videti abstraktna, ko pridemo bliže, pa ugotovimo, da se v njej na primer skrivajo podobe kuhinjskega pribora.

Abstrakcija lahko včasih popestri tudi steno v celoti. Pisane črte, vijuge in nekateri bolj izrisani elementi lahko tvorijo kompozicijo, ki se zdi kot kakšen neurejen grafit, na katerega so se dolga leta nanašali napisi in poslikave.

Abstraktna dekoracija za poslovne prostore

V poslovnih prostorih so abstraktne dekorativne nalepke pogosteje v uporabi kot doma. Zakaj? V poslovnih prostorih si želimo nekaj pisane pestrosti, ki poživi, ne moremo pa si privoščiti pretirane igrivosti. Abstraktne nalepke za steno so torej kot nalašč.

Kadar so vzorci takšni, da se dopolnjujejo in skladajo v pasu, je včasih videti, kot bi bil del stene prekrit z zanimivo abstraktno tapeto. Kadar so liki samostojni, pa jih lahko brez težav razporedimo tako, da dopolnjujejo postavitev pisarniškega pohištva. Celo tablo s sporočili ali kotiček za pitje kave lahko obrobljajo in ga tako ločujejo od preostanka prostora.

Abstraktne nalepke kot okvirji

Mnoge abstraktne stenske nalepke so zasnovane v obliki večjih okvirjev najrazličnejših oblik. Ker imajo na sredi prazen prostor, lahko tega izkoristimo. Vanj umestimo fotografije in stenska nalepka se spremeni v okvir za sliko. Prav tako lahko abstraktne dekorativne nalepke s praznino na sredi uporabimo v ozadju na steno pritrjenih polic, kot ozadje za stenske cvetlične lončke in podobno.

Stenske nalepke z motivi mačk

Dekorativne nalepke nam že dolgo pomagajo pri urejanju prostorov – tako zasebnih kot poslovnih, tako namenjenih otrokom kot odraslim ali celi družini. Včasih se je kar težko uskladiti glede tega, kakšna stenska nalepka naj bi krasila prostor, kadar mora biti ta primeren za vse. Običajno se v takšnem primeru odločimo za stenske nalepke z motivi iz narave, torej za živali in rastline.

Dekorativna nalepka, ki prikazuje drevo ali drugo rastlinje, verjetno nikogar ne preseneti, pri živalih pa moramo biti že nekoliko drznejši. Ne, če govorimo o drobnih pticah, temveč o živalih, katerih podoba se ne uporablja za dekoracijo prav pogosto. Kaj imamo v mislih? Stenske nalepke, na katerih je mačka ali kar cela mačja druščina!

Mačje sanje in igranje

Za otroške sobe se običajno uporabljajo dekorativne nalepke, ki so precej otroškega videza, in tu z mačkami seveda ni težav. Ljubke mucke so kot nalašč za v otroško sobo ali igralnico, saj tudi mačke rade spijo in se igrajo.

Stenska nalepka Hello Kitty

Hello Kitty je še vedno zelo priljubljen motiv otroške stenske nalepke.

Mačka ob postelji dojenčka ali na steni predšolskega otroka, ki ima rad živali, bo torej prav ljubka. Ne le, da bo polepšala sobo, temveč postanejo te stenske mačke pogosto tudi udeleženke pri igri. V otroški domišljiji zagotovo pogosto oživijo.

Mačke s stilom

Kaj pa, kadar se mačka pojavi na steni dnevne sobe? Takrat to gotovo ni otroška dekorativna nalepka, temveč nalepka s precej stilizirano podobo mačke. In pravzaprav elegantne štirinožne gospe kot okras stene niso nenavadne. Že v starem Egiptu so jih slikali na stene. Če so bile čaščene kot božje živali in so jih oboževali faraoni, potem ni razloga, da jih ne bi tudi mi.

  • Stenska nalepka - mačka praska

Dekorativne nalepke ponujajo mačke v najrazličnejših barvah, najrazličnejših velikostih, upodobljene v različnih stilih. Izberite takšno, kakršni bi si želeli biti sami, če bi bili mačka. Tako bo stenska nalepka mačke gotovo za vedno ostala na svojem mestu, saj se je ne boste nikoli naveličali.

Označi obiskane lokacije kar na stenski nalepki

Si tudi ti ljubitelj potovanj in imaš za sabo že kar nekaj avantur, še več pa je destinacij, ki si jih želiš obiskati v prihodnje? Vse kotičke sveta, ki so prinesli zanimive dogodivščine, neprecenljive izkušnje ter prijetne spomine, lahko odslej označiš kar na stenski nalepki!

Marsikdo ne mara delati planov zgolj s pregledovanjem počitniških destinacij samo na računalniku, temveč rad sanja tudi nekoliko bolj »na veliko«, prav tako pa se rad spomni na vse obiskane kraje ob vsakdanjih aktivnostih. Nenazadnje je opomnik na kraje, ki jih je obiskal, vedno zanimiv tudi za prijatelje in znance, ki pridejo na obisk in radi povprašajo o tem, kaj vse smo videli in doživeli, kako živijo drugod in kaj nas je na poti najbolj navdušilo. Da bi bila slika sveta z označenimi kraji vedno dobro opazna, se lahko odločite za zanimivo stensko nalepko Svet, ki je namenjena prav beleženju potovanj.

Stenska nalepka za praktično beleženje lokacij

Za kakšno stensko nalepko gre? Osnovni del stenske nalepke predstavlja podoba sveta, razgrnjenega kot zemljevid, da so jasno vidne vse celine in vsi otočki. Ti so v enotni barvi, izbirate pa lahko kar med štiriindvajsetimi različnimi. Ko nalepko s podobo sveta namestite na svojo steno, pa posežete po tako imenovanih markerjih. To so majhne dekorativne nalepke, s katerimi označite tiste kotičke sveta, ki ste jih obiskali oziroma tiste, ki jih želite obiskati v prihodnje. Tudi pri markerjih lahko izbirate med 24 različnimi barvami.

Dekorativna nalepka Svet

Tako podoba sveta kot markerji so na voljo v 24 različnih barvah.

Stenska nalepka za označevanje lokacij vam lahko pomaga tudi pri načrtovanju potovanj. Z nalepkami za označevanje lahko zabeležite vse tiste kraje, ki jih boste obiskali na svoji poti in vse, kjer je predviden na primer postanek zaradi povezovalnih letov. Tako boste dobili tudi boljši občutek za razdalje med posameznimi kraji in načrt bo veliko bolj popoln.

V kakšni velikosti je nalepka na voljo?

Če bi radi z njo opremili sobo malega navdušenca nad raziskovanjem sveta oziroma nad geografijo, se odločite za manjšo nalepko, če boste stensko nalepko uporabljali za načrtovanje, pa je boljša izbira večje. Pri velikosti praktično ni omejitev, vsaj ne takšnih, ki bi dejansko vplivale na vašo izbiro. Največja dolžina je več kot štiri metre in pol, torej več kot običajno merijo domače stene. Zato se to dimenzijo priporoča predvsem v poslovne namene, na primer potovalnim agencijam, ki želijo s pomočjo nalepke označiti, kam vse nudijo potovanja svojim strankam. Zanimiva izbira so tudi za uvozna in transportna podjetja, ki bi rada pokazala, od kod izvirajo njihovi produkti oziroma od kod in kam opravljajo prevoze.

Dekorativne nalepke z motivacijskimi napisi

Pozitivno razmišljanje je za uspeh v življenju nujno, pa naj gre za zasebno življenje ali posel. S pozitivnimi afirmacijami ter mišljenjem si pomagamo pri zdravljenju marsikaterih fizičnih bolezni, z dobrimi mantrami si pomagamo pri sprostitvi in iskanju duhovnega smisla, z ljudskimi reki si pomagamo premagovati sivino vsakdanjika, s citati znanih osebnosti pa skušamo najti motivacijo za trdo delo in učenje, kadar si zastavimo cilj, ki ga ni enostavno doseči. Motivacijski napisi v obliki stenskih nalepk so eden od praktičnih načinov, da imamo tovrstne povedi vedno pred očmi in se lahko enostavno ozremo po njih, kadar potrebujemo nekaj vzpodbude.

Motivacijski napisi – kako izbrati pravega?

Dekorativne nalepke z napisi si lahko izberemo iz ponudbe, ki je že pripravljena, ali pa jih damo izdelati po svoji meri in okusu. Marsikdo je kreativen in poln dobrih idej ter misli, ki jih velja ovekovečiti na steni. Predvsem v poslovnem svetu se pogosto uporabljajo misli vizionarjev, ki so ustanovili podjetje in so imeli svojevrsten pogled na posel in uspeh. Nemalokrat tudi ugotovimo, da nam je precej pri srcu kakšna modrost, ki so nam jo povedali naši sodelavci, predniki ali celo naši otroci. In v stenske nalepke, ki bodo povsem unikatne, lahko prelevite prav te.

Stenksne nalepke - citati znanih

V poslovnih prostorih se pogosto znajdejo citati znanih.

Stenske nalepke, ki služijo za motivacijo in jih boste našli med že pripravljenimi, imajo poseben pogled na življenje in na naše vrednote. Nekatere so namenjene bolj poslovnemu okolju, druge zasebnemu, saj se nanašajo na naša osebna čustva in doživljanje sveta. Nekatere sporočajo povsem resno vsebino, druge bolj šegavo. Za motivacijo služijo glede na to, komu so namenjene, čemu smo jih namenili prav tem osebam, ter kakšen je njihov nivo dojemanja. Včasih lahko isto misel sporočimo na precej različne načine. O tem, da za dežjem vedno posije sonce, nas uči star slovenski pregovor, prav tako pa lahko isto nit najdemo tudi v filozofskih citatih, besedah umetnikov, pri kulturah daljnega vzhoda, v religioznih mislih … Vedno se velja potruditi in izbrati sporočilo v takšni obliki, da je razumljeno.

So motivacijski napisi primerni zgolj za poslovne prostore?

Res je, da se uporaba v poslovnih prostorih najbolj spodbuja, a uporabni so tudi doma, saj se tam ne soočamo z nič manjšimi izzivi. Ljudje potrebujemo motivacijo ob najrazličnejših dogodkih ter zaradi najrazličnejših osebnih lastnosti. Doma se tako lahko odločimo za motivacijski napis, npr. v sobi najstnika, ki se spopada s kupom šolskih obveznosti. V dnevni sobi imamo lahko stensko nalepko z napisom, ki spodbuja sodelovanje in vzajemno ljubezen. Lahko smo celo šaljivi in se odločimo za stensko nalepko tako imenovanih »hišnih pravil«.

Dekorativna nalepka - hišna pravila

Hišna pravila v obliki dekorativne stenske nalepke.

V kuhinji pride motivacija prav vsaki kuharici, ki se ji kdaj ponesreči kakšna jed, v spalnici so primerne misli, ki govorijo o ljubezni in partnerstvu, v kopalnici pa sproščujoče misli o tem, kako si lahko dan polepšamo tudi s povsem preprostimi trenutki, ki si jih vzamemo le zase.

Tudi vi verjamete, da ni optimizma nikoli preveč in vsakdo potrebuje malo pomoči, kadar se znajde na razpotju ali se mu zdi, da se stvari ne odvijajo povsem po njegovih željah? Preverite ponudbo stenskih nalepk z motivacijskimi napisi. Našli boste zanimive misli, pregovore, priljubljene fraze in citate, ki lahko vsakomur polepšajo dan, hkrati pa še prijetno polepšajo vaš dom.

Kakšne so cene dekorativnih nalepk?

Pri odločitvi za dekoracijo doma s stenskimi nalepkami marsikdo najprej pomisli na ceno. So cene stenskih nalepk zasoljene ali primerne za njegov oz. njen žep? Je cena dekorativne nalepke odvisna od proizvajalca oziroma od prodajalca ali bolj štejejo materiali in velikost?

Najprej naj vam povemo, da se vam glede cene ni potrebno prav nič bati. Ne glede na to, da so cene dekorativnih nalepk včasih videti visoke, se za vsakogar najdejo takšne, ki mu tudi glede stroška povsem ustrezajo – potrebno je le biti nekoliko iznajdljiv.

Cena stenske nalepke je odvisna od motiva in velikosti

Na strošek izdelave stenske nalepke vpliva v največji meri to, kakšna je njena velikost, saj večji del cene stenskih nalepk predstavlja prav material. Ravno tako je odvisno, kako kompleksna je nalepka – kadar je ta sestavljena iz več barv, je z izrezovanjem samolepilne folije ter sestavljanjem elementov v končno različico vsekakor več dela, prav tako pa je izrez motiva iz materiala počasnejši, če ima velik motiv cel kup drobnih detajlov.

Načeloma se velja pri izbiri stenske nalepke najbolj posvetiti velikosti, saj lahko z njenim prilagajanjem največ prihranimo. Najmanjše stenske nalepke so vam na voljo za manj kot deset evrov, cena dekorativne nalepke, ki prekriva skoraj pet metrov dolžine stene in več kot dva metra in pol njene višine, pa lahko znaša tudi več sto evrov. Tovrstne stenske nalepke za domačo uporabo seveda niso primerne, temveč služijo bolj dekoraciji poslovnih ali javnih prostorov.

Velikost stenske nalepke

Na ceno dekorativne nalepke v največji meri vpliva njena velikost.

Za uporabo doma še vedno velja, da naj stenske nalepke prekrivajo zgolj del stene, okoli pa naj bo dovolj praznega prostora, da imamo občutek, da je prostor uravnotežen in dobro »diha«. Če je nalepka velika na primer 100 x 80 centimetrov, mora biti okoli nje na vseh straneh še približno po en meter prostora – to pa že pomeni, da smo dejansko na treh metrih dolžine. Za dekoracijo doma naj vas astronomska cena stenske nalepke torej nikar ne skrbi, saj nalepka ne bo nikoli toliko velika, da bi zanjo morali odšteti celo premoženje.

Cene dekorativnih nalepk so nekoliko višje, če želite izdelavo unikatnih motivov oziroma motivov, ki niso del redne ponudbe – še posebej, če niste sami poskrbeli za oblikovanje. Za izdelavo stenskih nalepk je potrebno izbrani motiv dostaviti »v vektorjih«. Zgolj sličica, ki jo narišete na roko ali napis, ki ga zapišete v urejevalniku besedil, nista dovolj. A ponovno – takšne želje za domačo uporabo niso ravno pogoste in se bolj nanašajo na nalepke za poslovne prostore.

Zakaj v pisarno namestiti stenske nalepke?

Dekoracija prostorov z dekorativnimi nalepkami je vse bolj priljubljena tudi v poslovnih prostorih, saj jim lahko z njimi vdahnemo svežino in obilo energije, ki pride pri delu še kako prav. Ste tudi sami že razmišljali o tem, da bi svoje pisarne polepšali s stenskimi nalepkami, a se še niste dokončno odločili? Potem preberite nekaj odličnih razlogov, ki govorijo v prid stenski dekoraciji pisarn in drugih poslovnih prostorov.

Stenske nalepke skrbijo za urejen videz pisarne

Če boste prostore lepo prepleskali, si gotovo ne želite, da bi se ti že v roku enega leta umazali ali bi bili videti neurejeni, ker bodo zaposleni na stene sami namestili plakate, fotografije, risbice, spominke in še kup drugih reči, ki lahko hitro delujejo kot krama. S stenskimi nalepkami lahko najbolj obremenjene in izpostavljene stene pisarne dobro zaščitite pred umazanijo, sicer pa z njimi zagotovite prijeten ter živahen videz, ob katerem drugi okraski na steni niso potrebni. Delovno okolje bo vedno delovalo pospravljeno in prijetno.

Urejenost pisarne v skladu z vašo dejavnostjo

Še posebej v primeru, da v pisarni sprejemate tudi poslovne partnerje in stranke, se vam izplača prostor urediti v skladu z vašo dejavnostjo. Med stenskimi nalepkami boste našli obilo različnih motivov, s katerimi jih lahko opomnite, s čim se dejansko ukvarjate.

Dekorativna nalepka - svetovne znamenitosti

Zanimive dekorativne nalepke za turistično dejavnost.

Če izdelujete leseno pohištvo, namestite nalepke dreves. Če se ukvarjate s turistično dejavnostjo, nalepke svetovnih znamenitosti. Pri logistiki pride prav nalepka, ki prikazuje podobe celin. Če prodajate tekstil, vam bodo prišle prav nalepke z mislimi, povezanimi z modo …

Dekorativne nalepke v sprejemnici

Poleg urejenosti pisarn je potrebno pomisliti tudi na prvi stik strank ter poslovnih partnerjev z vašimi poslovnimi prostori. Z nalepkami zato prijetno popestrite sprejemnico oziroma recepcijo, kadar se vaši prostori nahajajo v stavbi z množico pisarn, pa lahko z njimi jasno označite tudi vhod v svoje prostore – tako jih ne bo nihče iskal zgolj na podlagi številke pisarne. Izbirate lahko med nalepkami v stalni ponudbi ali pa jih daste izdelati po naročilu, da upodabljajo vaš logotip oziroma ime podjetja.

Stenske nalepke za motivacijo zaposlenih

Bi radi svoje zaposlene nekoliko bolj navdušili nad delom in jim pomagali pri zagonu tudi ob deževnih dneh ali ob morebitnih poslovnih neuspehih? Potem so za vas odlične stenske nalepke z motivacijskimi napisi – mislimi in reki, ki delujejo vzpodbudno ter vedno vlivajo novo upanje. Z njimi lahko vplivate tudi na odnose med zaposlenimi, za katere ravno tako vemo, da so za uspešno podjetje še kako pomembni. Namestite jih na vsem dobro opazno mesto, da bodo služili kot stalen opomnik tega, zakaj je vaša dejavnost tako pomembna in čemu služi.

6 priljubljenih vrst otroških stenskih nalepk

Otroške stenske nalepke so eden najbolj preprostih načinov, da uredite prostor, ki ga za svojo igro, učenje in spanje uporablja vaš otrok. Lepljenje nalepk je enostavno in hitro, z njim pa se izognete umazaniji, ki bi jo povzročila poslikava stene. Poleg tega otroška stenska nalepka ne predstavlja trajnega posega v prostor, saj jo lahko kadar koli brez težav odstranite.

Vas zanima, katere otroške stenske nalepke veljajo za najbolj priljubljene?

Največkrat izbrane otroške stenske nalepke

Izbira motivov je velika, zagotovo pa so med njimi takšni, ki veljajo za klasiko, ter takšni, ki so nekoliko bolj specifični in si jih otroci zaželijo nekoliko manj pogosto. Na izbiro vpliva predvsem to, ali zanjo (predvsem pri mlajših otrocih) poskrbijo v celoti starši ali je otrok vključen pri izbiri. Prav tako je odvisno, ali želimo splošen motiv, primeren za oba spola in vse starosti, kar je najboljša izbira v primeru, da si sobo deli več otrok, ali pa se otroška stenska nalepka izbere glede na interese enega samega otroka, ki natanko ve, kaj mu je všeč in katere tematike so mu blizu.

Ponudbo dekorativnih nalepk za otroke si lahko pogledate na http://dekorativne-nalepke.si/stenske-nalepke/otroske, mi pa vam predstavljamo nekaj najbolj priljubljenih med njimi.

1. Črke za ime

Pri malčkih se starši pogosto odločijo za kombinacijo različnih nalepk, med njimi pa so tudi črke, s katerimi se zapiše otrokovo ime. Črke so lahko enobarvne ali pisane, najbolj praktična pa je običajno odločitev za velike tiskane črke.

Otroške stenske nalepke - imena

Zelo priljubljene so otroške stenske nalepke z imeni otrok.

Otroška stenska nalepka v podobi črk se brez težav uporablja v sobicah, katere si deli več otrok, saj lahko z njihovo pomočjo enostavno prikažemo, katera postelja, katera miza ali kateri del sobe pripada posameznemu otroku. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na poučno plat teh nalepk – prav zapis lasnega imena je prva kombinacija črk, ki naj bi jo otrok obvladal.

2. Otroške stenske nalepke z motivi živali

Najmlajši se pričnejo s pomočjo kartonk hitro seznanjati z najrazličnejšimi živalmi in njihovimi glasovi ter lastnostmi – to je del najzgodnejšega učenja. Tudi stene otroške sobe lahko tako krasijo dekorativne nalepke, ki prikazujejo živali. Ali se boste odločili za eksotične živali ali domače živali, je odvisno od vas – gotovo pa boste veseli, ko boste ugotovili, da se jih je otrok naučil poimenovati.

Otroške stenske nalepke - živali

Izbira dekorativne nalepke z motivom živali bo zagotovo odlična.

Nalepke z živalmi so že primerne za ustvarjanje določene tematike v sobi. Če k njim kombinirate tudi drugo dekoracijo sobe in v primernih barvah ter vzorcih izberete posteljno perilo ter druge dodatke, lahko ustvarite prav poseben prostor za domišljijsko igro, ki je pri otrocih izjemnega pomena.

3. Sodobni junaki

Otroška stenska nalepka lahko prikazuje junaka iz filma, risanke, knjige oziroma pravljice, videoigrice.

Otroške stenske nalepke - risani junaki

Otroci obožujejo stenske nalepke z motivi risanih junakov.

Otroci pričnejo danes precej hitro z gledanjem televizije in tudi uporaba računalniške tablice je pri predšolskih otrocih zelo razširjena, zato ni prav nič presenetljivo, da si želijo na svojih stenah junake, kot so Hello Kitty, Super Mario, Spiderman, Strela McQueen, Minionsi …

4. Princeske, vile in balerine

Poznate kakšno deklico v predšolskem obdobju, ki je ne zanimajo vile, princese in balerine? Mi tudi ne! Prav zato so ti motivi najbolj priljubljeni.

Otroške stenske nalepke - princeske in balerine

Tudi za male princeske se najdejo številne dekorativne nalepke.

Poleg podob teh nežnih junakinj se lahko odločite tudi za stensko nalepko v obliki velike krone ali nežne stilizirane zapise lastnih imen deklic, ki so okrašena z zvezdicami, metulji in drugimi »princeskatimi« okraski.

5. Šport

Če so med deklicami priljubljene princese, zagotovo ni dečka, ki ga ne bi razveselila otroška stenska nalepka s športno tematiko. Kateri šport mu je najbolj pri srcu – nogomet, košarka, kolesarjenje, rolkanje, plezanje …

Otroške stenske nalepke - športi

Otroške stenske nalepke za vse male športne navdušence.

Fantje običajno niso nagnjeni k dekoraciji sob tako kot dekleta, a če so navdušeni nad športom, bodo gotovo našli nalepko, s katero bodo z veseljem okrasili svojo sobo.

6. Glasba

Glasba povezuje, sprošča in nas radosti. Učenje inštrumenta v glasbeni šoli je med našimi otroci zelo pogosto, in marsikdo se mu tudi precej posveti ter v glasbi najde svoj glavni hobi, ki bo morda nekoč prerasel celo v poklic.

Otroške stenske nalepke - glasba

Mladostniki radi izberejo raznovrstne motive iz sveta glasbe.

Note, napisi, povezani z glasbo, glasbeni inštrumenti in seveda nalepke, ki se nanašajo na posamezne glasbene skupine ali napisi, povezani z glasbo, so hit predvsem med najstniki.

Na katere površine lahko lepimo dekorativne nalepke?

Bi radi z dekorativnimi nalepkami polepšali sobo? Vas mika enostavna in hitra dekoracija vašega doma ali poslovnega prostora? Dekorativne nalepke lahko namestimo na mnogo različnih površin, sama aplikacija pa je povsem preprosta. Manjše dekorativne nalepke lahko povsem brez težav namestite sami, za večje pa je priporočljivo, da vam priskoči na pomoč še dodaten par rok, saj bo lepljenje tako potekalo hitreje in brez zapletov.

Stenske nalepke ne spadajo nujno zgolj na steno!

Z dekorativnimi samolepilnimi nalepkami običajno popestrimo stene – ali zato, da bi jih polepšali, ali zato, da bi na njih prikrili umazanijo ali druge nepravilnosti. Pravil glede tega, kako polepiti stene, pravzaprav ni – lepite lahko na sredino stene, od tal navzgor ali od stropa navzdol, nenazadnje pa je mogoče stenske nalepke namestiti celo na sam strop.

Dekorativna nalepka na stropu

Dekorativna nalepka se lahko lepo poda tudi na strop.

Pri tem velja le en pogoj: stene morajo omogočati dobro prijemanje nalepke. To pomeni, da morajo biti čim bolj gladke ter suhe (pri sveže pleskanih počakamo). Lepimo jih lahko ne glede na to, kakšne barve je podlaga, res pa je, da je odlično, če barvo osnovne stene in dekorativne nalepke uskladimo tako, da se dobro dopolnjujeta.

Poleg zidov, zaključenih z ometom ali prekritih s ploščami za suhomontažne sisteme, pa lahko stenske nalepke krasijo tudi druge površine:

  • Dekorativne nalepke je mogoče brez težav namestiti na les oziroma na imitacijo lesa (iverne plošče, prekrite z ultrapasom), torej lahko z nalepko popestrite vrata, vratca omaric in predalov, površino mize (preko katere je potem najbolje namestiti zaščitno steklo) …
  • Stenske nalepke je mogoče pritrjevati na steklo – tako na klasično steklo kot ogledala in tudi stekla s posebnimi učinki. Odločite se lahko za lepljenje na stekla v notranjih prostorih ali stekla zunanjih površin, pri čemer pa je seveda dobro izbrati materiale, ki so nekoliko bolj odporna na UV svetlobo in tako ne obledijo. Primerne so tudi za razna pregradna stekla, steklene stene tuš kabin in podobno.
  • Tudi vse druge gladke površine so primerne za dekoracijo z nalepkami. Dekorativne nalepke lahko popestrijo plastiko (na primer vrata hladilnika), keramiko (gladke keramične ploščice), kamen in tudi kovino oziroma pločevino.

Da bi prišli motivi stenskih nalepk do izraza, se je najbolje odločati za ravne površine, v kolikor so te oblikovane drugače, pa je potrebno pomisliti na prilagoditev samega motiva.

Ste se tudi sami domislili, da bi lahko dekorativne nalepke poskrbele za popestritev določene površine v vašem prostoru? Glede na to, da je namestitev dekorativnih nalepk povsem preprosta, morate le izbrati motiv, ki vam je všeč, ter izbrati primerno barvo ter velikost.

Zakaj so dekorativne nalepke tako popularne?

Z najrazličnejšimi aplikacijami, ki jih je mogoče uporabiti z nekaj domiselnosti in domišljije, a brez veliko truda, si ljudje radi polepšamo povsem vsakdanje stvari. Pa ne le polepšamo, temveč naredimo bolj zanimive in nenazadnje unikatne. Enako velja tudi za dekorativne nalepke, s katerimi lahko popestrimo stene. Tako kot bi na svoje oblačilo nanesli našitek ali na majico natisnili izbran motiv, ter ju s tem personalizirali, spremenili ter nadgradili v nekaj posebnega, tako nam stenska nalepka pomaga spremeniti stene.

Razlogi za priljubljenost stenskih nalepk

Dekorativna nalepka pomeni hitro in enostavno spremembo sobe po naših željah. Prav to, da gre za enostavno spremembo dela sobe, torej njene stene, ki pa bistveno vpliva na videz celotne sobe, je običajno odločilno pri tem, da se odločimo ravno za stenske nalepke, ne pa kakšno drugo vrsto dekoracije. Kljub temu, da gre za izjemno majhen poseg v prostor, je njegov učinek namreč izjemno velik.

Stenske nalepke z napisi

Velik vpliv na počutje imajo stenske nalepke z motivacijskimi napisi.

Drugi razlog za popularnost je v tem, da se lahko stenska nalepka, tako kot druge aplikacije, namesti na neko že izdelano celoto. To pomeni, da jo lahko namestimo kadar koli, brez posebnih priprav, in kamor koli, torej na površino, ki je bila prej prazna.

Se stenske nalepke nujno uporabljajo zgolj v estetske namene? Pravzaprav to niti ni vedno tako. Tako kot na hlačah kakšno luknjico ali madež prekrijemo z našitkom, lahko nepravilnost na steni zakrije dekorativna nalepka. Uporabimo jo lahko tam, kjer je že prišlo do poškodbe ali madeža na steni, ali pa preprosto za zaščito tistega dela stene, za katerega pričakujemo, da se bo hitro umazal – približno tako, kot bi otroku preventivno na kolena preko hlačnic nadeli ščitnike, preden gre na dvorišče, ter tako preprečili, da se vrne z od trave zelenimi ali strganimi hlačami.

Poleg teh praktičnih razlogov za uporabo pa moramo seveda misliti tudi na motive. Dekorativne nalepke so, kot pove že ime, namenjene dekoraciji – in da je okrasitev kar najboljša, poskrbimo z zanimivimi motivi v različnih barvah. Z njimi lahko sobo zgolj nekoliko popestrimo in jo naredimo na videz bolj prijetno ter domačo, ali pa poskrbimo, da se v njej uveljavi določena tematika. To je primerno tako v naših domačih bivalnih in spalnih prostorih kot tudi v poslovnih prostorih. Tam živahno okolje pravzaprav pripomore tudi k motivaciji zaposlenih.

Dekorativne nalepke za bivalne in spalne prostore

Z dekorativnimi nalepkami popestrimo bivalne in spalne prostore.

Dekorativna nalepka lahko poskrbi, da naši prostori ponovno zasijejo. In ker sta tako namestitev kot odstranjevanje povsem enostavna, bomo imeli z nalepkami precej manj dela, kot bi ga imeli s pleskanjem ter poslikavo sten.