Na katere površine lahko lepimo dekorativne nalepke?

Bi radi z dekorativnimi nalepkami polepšali sobo? Vas mika enostavna in hitra dekoracija vašega doma ali poslovnega prostora? Dekorativne nalepke lahko namestimo na mnogo različnih površin, sama aplikacija pa je povsem preprosta. Manjše dekorativne nalepke lahko povsem brez težav namestite sami, za večje pa je priporočljivo, da vam priskoči na pomoč še dodaten par rok, saj bo lepljenje tako potekalo hitreje in brez zapletov.

Stenske nalepke ne spadajo nujno zgolj na steno!

Z dekorativnimi samolepilnimi nalepkami običajno popestrimo stene – ali zato, da bi jih polepšali, ali zato, da bi na njih prikrili umazanijo ali druge nepravilnosti. Pravil glede tega, kako polepiti stene, pravzaprav ni – lepite lahko na sredino stene, od tal navzgor ali od stropa navzdol, nenazadnje pa je mogoče stenske nalepke namestiti celo na sam strop.

Dekorativna nalepka na stropu

Dekorativna nalepka se lahko lepo poda tudi na strop.

Pri tem velja le en pogoj: stene morajo omogočati dobro prijemanje nalepke. To pomeni, da morajo biti čim bolj gladke ter suhe (pri sveže pleskanih počakamo). Lepimo jih lahko ne glede na to, kakšne barve je podlaga, res pa je, da je odlično, če barvo osnovne stene in dekorativne nalepke uskladimo tako, da se dobro dopolnjujeta.

Poleg zidov, zaključenih z ometom ali prekritih s ploščami za suhomontažne sisteme, pa lahko stenske nalepke krasijo tudi druge površine:

  • Dekorativne nalepke je mogoče brez težav namestiti na les oziroma na imitacijo lesa (iverne plošče, prekrite z ultrapasom), torej lahko z nalepko popestrite vrata, vratca omaric in predalov, površino mize (preko katere je potem najbolje namestiti zaščitno steklo) …
  • Stenske nalepke je mogoče pritrjevati na steklo – tako na klasično steklo kot ogledala in tudi stekla s posebnimi učinki. Odločite se lahko za lepljenje na stekla v notranjih prostorih ali stekla zunanjih površin, pri čemer pa je seveda dobro izbrati materiale, ki so nekoliko bolj odporna na UV svetlobo in tako ne obledijo. Primerne so tudi za razna pregradna stekla, steklene stene tuš kabin in podobno.
  • Tudi vse druge gladke površine so primerne za dekoracijo z nalepkami. Dekorativne nalepke lahko popestrijo plastiko (na primer vrata hladilnika), keramiko (gladke keramične ploščice), kamen in tudi kovino oziroma pločevino.

Da bi prišli motivi stenskih nalepk do izraza, se je najbolje odločati za ravne površine, v kolikor so te oblikovane drugače, pa je potrebno pomisliti na prilagoditev samega motiva.

Ste se tudi sami domislili, da bi lahko dekorativne nalepke poskrbele za popestritev določene površine v vašem prostoru? Glede na to, da je namestitev dekorativnih nalepk povsem preprosta, morate le izbrati motiv, ki vam je všeč, ter izbrati primerno barvo ter velikost.